Wedstrijdroeien
Wedstrijdroeien
In je eerste jaar zal je de beginselen van het roeien leren. In de herfst worden de selecties gemaakt van de eerstejaarsploegen en zullen wedstrijdcoaches je begeleiden en voorbereiden op het roeiseizoen. Uiteindelijk zal je wedstrijden starten in het eerstejaarsklassement tegen de eerstejaars ploegen van andere studentenroeiverenigingen van Nederland.
Om zo goed mogelijk te presteren train je samen met je ploeg 5 tot 8 keer per week, je leert met je ploeg hard te varen en ondertussen bouw je een ijzersterke ploegband op.
Naast normale trainingen bij Vidar zijn er ook trainingskampen waarin je met de gehele wedstrijdsectie afreist naar bijvoorbeeld Sevilla. Daar maak je natuurlijk met roeien flinke stappen, maar beleef je ook veel lol met elkaar! Dit alles doe je met één doel voor ogen: Als eerste over de finish!
Na je eerste seizoen als wedstrijdroeier is het mogelijk om door te gaan met roeien. Je gaat dan op steeds hoger niveau roeien en leert de wetten van de topsport steeds beter kennen. Er zijn zelfs roeiers van Vidar die als student zijn begonnen en uiteindelijk EK’s, WK’s en de Olympische Spelen bereiken!
Coachen
Bij Vidar heb je de mogelijkheid om topsport roeiploegen te coachen. De roeiers trainen meer dan 7 keer in de week en als coach is het jouw taak om deze ploeg zo goed mogelijk te begeleiden zowel op het water als op de kant.
De coaches worden ondersteund door professionele roeicoaches die niet alleen de roeiers, maar juist ook de verenigingscoaches begeleiden. Vidar biedt ook een coachopleidingen aan waarbij verschillende onderwerpen aan bod komen zoals: teamdynamiek, roeitechniek, fysiologie, doelen stellen, etc. Op deze manier ben je volledig bezig met topsport en ontwikkel je jezelf op een unieke manier als coach en manager op persoonlijk- en professioneel vlak.
Wedstrijdsturen
Als wedstrijdstuur kan je in je eerste jaar jouw roeiers al door de meest leipe situaties leiden. Hierbij kan jij ervoor zorgen dat een roeier net dat beetje extra kracht geeft om als eerste over de finish te komen. Jij kan hiervoor zorgen door doorzettingsvermogen, vastberadenheid en pit te tonen. Binnen een paar maanden kan jij de commando’s geven aan 8 grote mannen of juist ervoor zorgen dat 4 lichte dames zo diep gaan dat ze de rest van Nederland naar huis varen.
Door iedere trainingen en wedstrijd scherp te zijn, houd jij het overzicht over de boot en ben jij het brein van de boot. Jij bepaalt wat er nodig is en welke kant de boot op gaat. Juist wanneer jij op het perfecte moment het juiste zegt, kan dat het verschil maken. Ondanks dat een stuur zelf niets fysiek kan toevoegen aan de snelheid van de boot, kan dit wel door middel van motiverende calls en scherp te sturen.
Het stuurgenootschap ‘Lidskialf’ is speciaal opgericht om alle stuurtjes op Vidar optimaal te ondersteunen. De stuurtjes begeleiden elkaar regelmatig bij trainingen en zorgen ervoor dat alle stuurtjes zo optimaal mogelijk aan de start van een wedstrijd liggen. Op deze manier worden de ervaringen aan elkaar doorgegeven.
‘Groot geworden door klein te blijven’
Wedstrijdroeien en studie
Als je gaat wedstrijdroeien zit je iedere dag in de boot, let je goed op je voeding en probeer je iedere dag voldoende slaap te krijgen. Dit is in het begin natuurlijk enorm wennen. Gelukkig krijg je hier op Vidar, vooral in je eerste jaar, de juiste begeleiding in door je coaches. Er is één coach aangesteld om je te helpen met je planning.
Daarnaast is het contact met de universiteit erg goed, zodat de roeitrainingen en trainingsstages zo goed mogelijk worden afgesemd op je studie. Bovendien ontvangen alle roeiers van de wedstrijdsectie een aangepaste talentstatus waarbij ze extra studiebegeleiding en faciliteiten wordt aangeboden.